Jatkuva kasvatus on tulevaisuuden metsänhoitoa
30.11.2021
Jatkuva kasvatus metsänhoidon menetelmänä kasvattaa suosiotaan. Myös ProSilvan asiakas Osmo Palosaari on tätä mieltä. Jopa niin vakaasti, että on ideoinut yhdessä ProSilvan kanssa itselleen siihen parhaiten soveltuvan hakkuukoneen.
Oulaisissa asuva Osmo Palosaari on toiminut metsäkoneurakoitsijana jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen edustamansa yritys Metsäsuunnittelu Hollanti Oy tarjoaa metsänomistajille Pohjois-ja Keski-Pohjanmaalla kaikkia metsäalan palveluita, erikoisalanaan jatkuvan kasvatuksen hakkuut. “Suomalainen metsätalous on oman työurani aikana muuttunut huimasti. Jotta kiristyneessä kilpailussa voi pärjätä, on tehtävä laadukasta työtä sekä jalostettava omia vahvuuksiaan. Minun erikoisosaamistani on jatkuvaan kasvatukseen perustuva metsäomaisuuden hoito.”
Tiesin mitä halusin
Osmo Palosaarella on ollut marraskuun 2021 alusta alkaen käytössään ProSilva S4 -harvesteri. Eikä mikä tahansa harvesteri, vaan Osmon itsensä räätälöimä erikoismalli. “Tämä on kolmas juuri minun tarpeisiini räätälöity metsäkone, joten tiesin mitä halusin. Minulle oli tärkeää, että erityisesti hakkuupäästä ja nosturista tehtiin toiveideni mukaiset.”
ProSilvan toimitusjohtaja Keijo Ojala on samaa mieltä siitä, että jatkuva kasvatus tuo metsäkoneen suunnitteluun aivan omanlaisiaan haasteita. “Tämä hakkuutapa asettaa erityisvaatimuksia erityisesti koneen alustalle ja nosturille. Tehoa pitää koneessa olla jämerästi, sillä jatkuvan kasvatuksen hakkuissa käsitellään aina metsän isoimpia runkoja. Samaan aikaan koneen on oltava kevyt ja ketterä, sillä jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa on tärkeää myös se, ettei taimisto hakkuiden aikana vahingoitu. Osmon uudessa S4-harvesterissa on hänen toiveestaan taatusti riittävästi tehoa, mutta samalla myös ketteryyttä.”
Osmo Palosaari on nyt työskennellyt uudella S4-harvesterillaan kuukauden päivät. “Jo tällä kokemuksella voin sanoa, että tämän kaksiakselisen ja vain 2,8 metriä leveän metsäkoneen maasto-ominaisuudet ovat aivan omaa luokkaansa.”
Jatkuva kasvatus vaihtoehtona avohakkuille
Jatkuva kasvatus on Osmo Palosaaren mukaan tulevaisuuden metsänhoitomuoto. “Tätä hakkuutapaa hyödyntämällä voidaan säilyttää metsän monimuotoisuus ja peitteellisyys, mikä lisää sen arvoa ihanteellisena käyttömetsänä. Taloudellisestikin se on järkevää, vaikka pikavoittoja ei olekaan saatavilla. Säästöä saadaan, kun uutta metsää ei hakkuiden jälkeen tarvitse istuttaa. Tulovirta on tasainen, koska metsään jää aina hakkuiden jälkeen myös nuoria puita.”
Hakkuumenetelmä kannattaa valita kohteen mukaan. “Tätä menetelmää kannattaa hyödyntää sellaisissa kohteissa, joissa se on metsänhoidon kannalta järkevää. Kohteesta riippuen se toimii fiksuna vaihtoehtona avohakkuille. Meidän toimintamme kokonaismäärästä jatkuvan kasvatuksen kohteita on 30 prosenttia. Määrä kasvaa koko ajan.“
ProSilva elää ja hengittää metsänhoidon nykyhetkeä voimakkaasti. Keijo Ojalan mukaan jatkuva kasvatus on yksi ProSilvan tuotekehityksen ohjureista. “Me teemme joka päivä kovasti töitä sen eteen, että tänään ja huomenna metsiä voitaisiin hoitaa kaikilla hyväksi havaituilla, nykyaikaisimmilla menetelmillä. Ja koko ajan kokonaistaloudellisemmin sekä ympäristöystävällisemmin.”