ProSilva S3 Jyrki Hyväriselle Kontiolahdelle

12.01.2023

Lisää tehoa työskentelyyn oikealla konevalinnalla

Kontiolahtelainen Jyrki Hyvärinen on toiminut metsäkoneyrittäjänä kohta vuosikymmenen ajan. Liiketoiminta on kasvanut vuosien aikana ja siksi myös työkalun päivitys tuli hiljattain ajankohtaiseksi.

Aikaisemmin kotieläintuottajina toimineet Jyrki ja Marjo Hyvärinen päättivät tehdä alanvaihdoksen vuonna 2013. Hyväristen tilalle hankittiin ensimmäinen harvesteri ja ajatuksena oli ryhtyä tarjoamaan harvennuksia metsänomistajille, jotka tarvitsivat apua metsiensä kasvukyvyn parantamiseen. Tilausta tällaiselle palvelulle oli olemassa, sillä metsurien lukumäärä oli jo tuolloin laskussa.

“Alunperin ajatuksenani oli aloittaa toiminta hyvin pienimuotoisesti ja lähinnä ryhtyä ensi alkuun harjoittelemaan harvesterin käyttöä omissa metsissäni”, Jyrki Hyvärinen muistelee. “Homma lähti kuitenkin käyntiin ihan eri tavalla kuin olin ajatellut.”

Hyvin pian kävi selväksi, että kysyntää Jyrki Hyvärisen tarjoamille palveluille todellakin olisi. “Tein harvennuksia Lieksantien vierellä sijaitsevassa metsässä. Kun tämä huomattiin, alettiin minulta tiedustella, ehtisinkö harventamaan metsäkuvioita muuallakin”.

Yritystoiminnan alkuajoista töitä on riittänyt näihin päiviin asti niin paljon, että hiljattain Jyrki Hyvärinen päätyi päivittämään kalustonsa nykypäivän vaatimuksia vastaavalle tasolle. “Uusi koneeni on 15 tonnin painoluokkaan sijoittuva kuusipyöräinen ProSilva S3 -harvesteri. Harvesterissa on 10,5-metrinen Keslan metsäkonenosturi sekä uusinta Keslan harvesterikourasukupolvea edustava 21RH-harvesterikoura. Koura on varustettu tavallisen ketjusahan lisäksi myös ProAx-kirveellä sekä joukkokäsittelypihdeillä.”

Haamu-urista ajouriin uusimmalla teknologialla

Uuden konehankintansa ansiosta Jyrki Hyvärinen on päässyt päivittämään myös harvennustapaansa. Uudella S3:lla haamu-urista päästään nimittäin nyt siirtymään normaaleille ajo-uraväleille. “Työskentely normaaleilla ajourilla on nopeampaa ja tehokkaampaa, kun kerralla tehdään valmista työnjälkeä seuraavaa työvaihetta varten. Nosturin ulottuma uusimmassa koneessa on sellainen, että se mahdollistaa pääsyn 20 metrin uraväleihin, mikäli maasto tämän sallii.”

S3:n teknisistä ylivoimaominaisuuksista Jyrki Hyvärinen nostaa esiin erityisesti kääntyvän ohjaamon, vahvan rungon käännön ja tehokkaan hydrauliikan. “Ohjaamo kääntyy aina automaattisesti harvesterikouran kanssa samansuuntaisesti. Rungon kääntö on toteutettu hydraulisylintereillä ja tämän lisäksi peruskoneen ohjelmassa on toimintoja, jotka vaikuttavat renkaiden pyörimisnopeuksiin konetta käännettäessä.”

Myös iso harvesterikoura saa erityiskiitosta. “Kesla 21RH -koura on muuttunut täysin verrattuna Keslan aiempaan toisen sukupolven harvesterikouramallistoon. Tämä yhdistettynä S3:n erinomaiseen hydrauliikkaan tekee puunteosta tehokkaampaa. Puu todellakin liikkuu!”

Kohti uusia haasteita

Jyrki Hyvärinen on tähän mennessä työskennellyt lähinnä Kontiolahdella ja sen lähikunnissa. Työkohteet ovat olleet pääasiassa harvennushakkuilla ja energiapuutyömailla. Kun kalusto on kunnossa, kasvaa nälkä helposti syödessä. “Seuraavaksi lähden S3-harvesterini kanssa kokeilemaan normaaleja hakkuutyömaita. Niillä onnistuminen ei nyt jää ainakaan kalustosta kiinni!”

ProSilva kiittää Jyrki Hyväristä luottamuksesta ja toivottaa onnea uuden metsäkonehankinnan johdosta!