Metsäkoneita, joita kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa

05.09.2023

ProSilva tekee jatkuvasti tuotekehitystä jalostaakseen koneitaan entistä kestävämmiksi, taloudellisimmiksi ja tehokkaimmiksi. Tässä työssä tärkeässä roolissa ovat myös ProSilvan asiakkaat, sillä metsästä tulevat usein kaikista merkittävimmät vinkit tuotekehitykseen.

“Punainen lanka tuotekehityksessämme on aina ollut, että se mitä koneessa ei ole, ei voi hajota”, ProSilvan suunnittelija Jukka-Pekka Syvälahti aloittaa. “Siksi pyrimme pitämään konekokonaisuuden mahdollisimman yksinkertaisena, sen tehokkuudesta ja teknisestä toimivuudesta piiruakaan tinkimättä.”

ProSilvan metsäkoneiden yksinkertaisuus tuo asiakkaalle merkittäviä hyötyjä. “Tärkein hyöty on koneen kokonaistaloudellisuus. Kun konerikkoja ei juuri ole, ei toiminnan tuottavuus häiriinny. Tärkeää on myös koneen huollettavuus. Metsäkoneen kuljettaja selviää halutessaan koneen kevyistä huoltotoimista myös itse, mikä luonnollisesti lyhentää huoltoseisokkeja ja osaltaan parantaa koneen kokonaistaloudellisuutta. Koneidemme luotettavuus ja huollettavuus ovatkin olleet tuotekehityksemme keihäänkärkiä koko toimintahistoriamme ajan.”

Tänä päivänä ProSilvan asiakkaat ovat tyypillisesti 1–3 metsäkoneen urakointiyrityksiä, joissa usein myös urakoitsija itse ajaa konetta. “Asiakkaamme arvostavat koneidemme monikäyttöisyyttä. Ne soveltuvat kompakteilta ulkomitoiltaan mainiosti harvennuksiin, mutta niistä löytyy myös tuhdisti tehoa päätehakkuisiin.”

Jotain, mitä muilta ei löydy

ProSilvan metsäkoneissa on yksi kaikista muista markkinoilla olevista merkeistä poikkeava ominaisuus. “Koneissamme on pyöräkohtainen ajovoimansiirto, mikä mahdollistaa pyörimisnopeuden säädön rengaskohtaisesti.”

Pyöräkohtainen ajovoimansiirto parantaa koneen käyttöominaisuuksia monella tavalla. “Ensinnäkin se lisää koneen maastokyvykkyyttä ja ketteryyttä, ja koneemme suoriutuvatkin erinomaisesti myös pehmeissä maastoissa ja korkeuseroissa. Rengaskohtainen nopeuden ohjaus myös keventää käännöstä ja pienentää maastoon kohdistuvaa rasitusta.”

ProSilvan ajovoimansiirtoratkaisu lisää myös koneen vakautta. “Koska toteutamme ajovoimansiirron avoimella piirillä, ei koneeseen tarvita mekaanista akselistoa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi moottori, pumput ja muut painavat komponentit päästään sijoittamaan lähelle maan pintaa. Koneen matala painopiste tuo sen käyttöön mukavuutta ja vakautta, mutta sijoittelu helpottaa myös huollettavuutta.”

Niille, jotka haluavat vähän enemmän kaikkea

Esimerkkinä ProSilvan asiakaslähtöisestä tuotekehitysprosessista Jukka-Pekka Syvälahti nostaa esiin S5-harvesterin. “Tämä on kone, joka syntyi selkeästä asiakastarpeesta. Meillä oli mallistossamme ennestään kuusipyöräinen, harvennuksiin soveltuva S3-harvesteri sekä suuri päätehakkuisiin suunniteltu S6. Asiakkaiden suunnalta tuli toive näiden kahden mallin väliin kokoluokaltaan osuvasta yleiskoneesta.”

Koko ProSilvan konemallisto on rakenteeltaan modulaarinen. Uutta S5-harvesteria varten tarvittiin vain sopivan kokoinen eturunko sekä teliratkaisut keskikokoisille nostureille ja hakkuupäille. Harvesterin ohjaamo on uudistettu ja voimapaketti on sama kuin ProSilvan muissa malleissa.

Aivan kuten muissakin ProSilvan harvestereissa, myös S5:ssa vakio-ominaisuuksina ovat pyöräkohtainen ajovoimansiirto, matalan painopisteen mukanaan tuoma vakaus sekä tehokkaan moottorin mahdollistama vääntö. “S5:n erikoisomaisuus on muihin malleihimme verrattuna sen monikäyttöisyys. Kone on 2,86 metriä leveä ja kulkee 700 mm:n renkailla. Kompaktin kokonsa ansiosta se soveltuu hienosti harvennuksille, mutta tehoiltaan siinä riittää potkua myös pienimuotoisilla päätehakkuilla käytettävien keskikokoisten nostureiden ja hakkuupäiden liikutteluun. S5 soveltuukin erinomaisesti sellaisille metsäkoneurakoitsijoille, jotka haluavat koneeltaan ennen kaikkea monipuolisuutta.”

Asiakaslähtöistä tuotekehitystä

Asiakkaan mieltymysten huomioiminen on syvällä ProSilvan toiminnan ytimessä. “Pienenä yrityksenä pystymme toteuttamaan hyvinkin asiakaskohtaisesti räätälöityjä koneita. Tästä ovat esimerkkinä rinteisiin soveltuvat erikoiskoneet, jotka toimitimme Japaniin. Nämä harvesterit varustelimme puskutraktorityyppisillä telastoilla, puskulevyillä, ylimääräisellä runkonivelellä ja lisäksi mitoitimme ne täyttämään Japanin kuljetusvaatimukset.”

Koska ProSilvan tavoitteena on rakentaa asiakkailleen heidän tarpeitaan aidosti palvelevia työkaluja, rohkaiseekin Jukka-Pekka Syvälahti kertomaan omista toiveista avoimesti. “Kannattaa kysyä myyjiltämme sellaisista ominaisuuksista tai varusteista, joita itse kokee tarvitsevansa. Toiveet ovat useinkin täysin toteutettavissa.”

Tulevaisuus on vieläkin tuottavampi

ProSilvan metsäkoneet ovat kehittyneet vuosien aikana jatkuvasti tuottavammiksi, taloudellisimmiksi ja tehokkaimmiksi. “Tämä suuntaus jatkuu luonnollisesti edelleen. Teemme joka päivä kovasti töitä sen eteen, että metsäkoneemme jalostuisivat koko ajan paremmiksi työkaluiksi käyttäjilleen.”

Sen lisäksi, että koneiden mekaanisia ratkaisuja kehitetään koko ajan, kehittyy myös niiden äly. “Tulevaisuuden metsäkone tulee tekemään työskentelystä entistä vaivattomampaa ja automatisoidumpaa. Tavoitteena on, että turhien toistojen määrä toiminnoissa saataisiin minimoitua ja automaatio avuksi kaikkiin sellaisiin toimintoihin, joihin se luontevasti istuu.”

Ympäristöystävällisyys on päivän sana ja tässä ProSilva on jo nyt vahva vaihtoehto. “Koneemme ovat markkinoiden maastoystävällisimpiä. Jatkossa tulemme varmasti tutkimaan lisää sitä, voisiko koneiden ympäristöystävällisyyttä lisätä entisestään esimerkiksi korvaamalla fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla.”

Mutta muuttuipa maailma ja sen tuotekehitykselle asettamat haasteet miten tahansa, yhdestä asiasta ProSilva ei aio luopua. “Tuotekehityksemme keskiössä on aina asiakas. Jokaisen koneemme on tulevaisuudessakin oltava asiakkaallemme markkinoiden fiksuin, vetovoimaisin ja kokonaistaloudellisin valinta.”

Tutustu S5-harvesteriin tarkemmin täällä.